Lelaki tindik telinga haram :)

   

 
 
 
 
Hello, Assalamualaikum & salam ukhwah semua.  How's life over there ? semua okay? 
Sudah berabad sara rasa tidak dibukak blog comel satu ni. heh perasan kejap  hm 
segalanya sudah berubah. Well, my life and semuanya. Malas membebel and merepek 
panjang so, sara skip and teruskan jelah dengan tujuan utama sara update.
Actually, Today I nak kongsi sikit pasal kes dan orang yang I rasa tak wajar.
Apa pendapat you all tentang orang yang tindik telinga ni ?
 
                                                    
                                           Actually, semua bermula time.......
 
 
 
Dekat supermarket. "Eh sara!!" someone panggil nama I then, i pun toleh lah.
Oh gosh, my member dulu!
ME : Ouh hai hai, lama tak jumpa sehat ? *sekadar berbasa basi*
HIM : Alhamdulilah, sehat jee. 
ME : Ouh, bagus lah. I pun macam ni apa adanya. Makin sehat. Alhamdulilah. 
*Then suddenly I saw something. Ya Allah, sumpah. Terkejut sangat,
Habis nganga luas mulut I. I saw subang hitam kat telinga kanan dia! Astaghfirullah...

Beristighfar panjang I lepas tengok. Sejak bila dia menindik ?
Okay itu sahaja yang I nak cerita kan. Part Part I dengan dia yang lain, tk penting pun.
Hm so sampai sekarang I curious , apa perlunya dia menindik macam tu. cuba cakap, tujuan ? sebab ?
SERIOUS TAK FAHAM DENGAN MEREKA NI. 
 
Adakah disebabkan pengaruh barat? Sara tak kisah if meminati orangorang barat
ni ke apa, asalkan jangan terikut ikut budaya mereka. Sampai lelaki zaman sekarang
pun I tengok belambak tindik telinga. Haih Agama mana cik abang ?
 
U all tau tak.  Di dalam hadis berkenaan, isyarat yang diberikan oleh 
wanita-wanita (sahabiyyah ) berkenaan adalah anting-anting. 
Ianya merupakan perhiasan yang sudah diketahui umum merupakan perhiasan 
sejak dari zaman awal Islam. 
Dan perhiasan ini merupakan perhiasan khusus kepada golongan wanita.

Disebabkan itulah golongan lelaki dilarang dari menindik telinga mereka kerana ianya dengan jelas menyalahi kebiasaan perhiasan bagi lelaki.
 Kerana anting-anting itu sudah menjadi perhiasan khusus kepada wanita. 
Penyerupaan lelaki dengan mengenakan perhiasan wanita adalah suatu yang dilarang di dalam Islam. Ini berdasarkan kepada hadis Nabi SAW riwayat al-Bukhari 
dari Ibnu Abbas mengatakan: "Nabi SAW melaknat lelaki yang menyerupai wanita dan wanita yang menyerupai lelaki. 
"Pendapat ini juga disokong oleh Syeikh Ibnu Hajar al-Haitami di dalam kitab karangan beliau Tuhfatul Muhtaj yang mana beliau mengharuskan tindik itu bagi perempuan dan haram bagi lelaki .

Begitu juga pandangan ulama kontemporari seperti Dr Mustafa al-Khin dan Dr Mustafa al-Bugha dalam kitab mereka Fiqh Manhaji "Ala Mazhab al-Imam al-Syafie", yang meletakkan contoh khusus perbuatan lelaki menyerupai wanita adalah dengan mengenakan anting-anting di telinga.
 
So, I wish sesiapa para sahabat sahabat lelaki yang menindik telinga tu, tolonglah buang.
Jangan Pakai lagi. Percayalah tak nampak smart pun pakai semua tu. Jangan 
terpengaruh dengan trendy zaman sekarang semua. Kalau dibenarkan takpe, but
Haram tau . Kenapa nak
menidakkan hukum agama ? Kalau dah haram memang haram okay :)

Besides, ramai mengatakan lelaki tindik telinga tidak boleh jadi wali. Tau tak apa sebabnya?
Allah SWT melaknat orang orang lelaki menyerupai perempuan dan perempuan perempuan yang menyerupai lelaki.
Justeru itu lelaki yang bertindik tergolong 
dalam golongan orang fasiq  dan mereka tidak layak menjadi wali.
Tetapi, Allah SWT Maha Pengampun. Buatlah taubat nasuha. Inshaallah :)
 
 
 
So, sampai sini jee lah sara nak berkongsi cerita. Nantikan entry seterus sara, ada apa apa pendapat. Sila tinggalkan komen di bawah tau. Bybye Assalamualaikum guys! :)
 
 
 

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

유 Assalamualaikum. Terimakasih sudi bersantai sepatah dua kata. heheh.
☺Sincerely appreciate comment uolss
✔ Anda dibenarkan berhujah, bahas , bebel / or anything.
Apa tunggu lagi? go on comment here ;) Thankyou!

 
Terimakasih sudi singgah! ©copyright own by me. Tapi ingat segala di sini adalah hak milik Sarah Halim. Mencuri tanpa sebab anda akan didakwa!