BERTAUBATLAH SEBELUM KAIN PUTIH ITU MEMBALUTI TUBUH KITA

  
 
 
  
        "Dosa umpama pokok yang tumbuh di dalam hati. Semakin lama dosa itu dibiarkan tanpa dicabut keluar, maka semakin kuat cengkaman akar dosa itu di dalam jiwa seseorang.

"dosa umpama benih pohon kejahatan yang bersemi di dalam hati. Mula-mula dia bercambah, mengeluarkan akar, batang, dahan, ranting & daun-daun."Dosa penghalang untuk taat kepada Allah. Sedangkan taat itu menjamin keselamatan kita di dunia & akhirat.
Allah berfirman yang bermaksud:
"Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang yang beriman supaya kamu beruntung."
(An-Nur, 24: 31)
 Dalam sebuah hadits yang diriwayatkan Anas RA disebutkan bahwa telah datang seorang laki-laki kepada Rasulullah SAW. Dia lalu berkata, ”Ya, Rasulullah, sesungguhnya aku telah berbuat dosa.” Nabi menjawab, ”Mintalah ampun kepada Allah.” Lelaki itu kembali berkata, ”Aku bertobat, kemudian kembali berbuat dosa. ” Nabi bersabda, ”Setiap kali engkau berbuat dosa, maka bertobatlah, hingga setan putus asa.” Lelaki itu berkata lagi, ”Ya, Nabi Allah, kalau begitu dosa-dosaku menjadi banyak.” Maka, Nabi bersabda lagi, ”Ampunan Allah SWT lebih banyak daripada dosa-dosamu.”

Orang yang boleh segera bertaubat hanyalah orang yang merasakan keagungan Allah, takut kepada-Nya dan mengharapkan keampunan-Nya. Bukan kerana takut penyakit atau sudah tidak berupaya atau tidak bertenaga atau untuk selamat daripada dipenjarakan atau takut dihukum tetapi taubat yang ikhlas semata-mata kerana Allah.

 

SYARAT SYARAT BERTAUBAT :

 


Taubat tidak akan sah dan tidak akan diterima oleh Allah subhanahu wata’ala melainkan dengan lima syarat:

Ikhlas kepada Allah subhanahu        wata’ala.

Meninggalkan maksiat yang hendak ditaubatkan daripadanya.

Menyesal dengan bersungguh-sungguh atas dosa yang telah dilakukan.

Berazam tidak mahu mengulangi lagi dosa tersebut
 

 

 

    APAKAH SYARAT UTAMA TAUBAT ?
Syarat paling utama dan terpenting dalam setiap taubat hamba Allah subhanahu wata’ala kepada-Nya ialah penyesalan. Dalilnya ialah sabda Nabi sollallahu ‘alaihi wasallam:

اَلنّدَمُ تَوْبَةٌ. 

(رَوَاهُ ابْنُ حِبّانَ وَالْحَاكِمُ عَنِ ابْنِ مَسْعُوْدٍ وَأَنَسٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا. وَصَحّحَهُ الْحَاكِمُ.)

Maksudnya: Penyesalan itu ialah taubat. 
(Diriwayatkan oleh Ibnu Hibban dan al-Hakim daripada Ibnu Mas‘ud dan Anas r.huma. Hadis ini dihukum sahih oleh al-Hakim).

 

HUKUM TAUBATHukum taubat adalah wajib dan fardhu ‘ain ke atas setiap mukallaf, sama ada taubat daripada dosa besar ataupun daripada dosa kecil, daripada dosa zahir ataupun daripada dosa batin. Dalilnya:

a. Allah subhanahu wata’ala berfirman:

ﭑ  ﭒ  ﭓ  ﭔ  ﭕ  ﭖ  ﭗ  ﭘ  ﭙ  ﭚ   ﭛ  ﭜ     ﭝ  ﭞ  ﭟ  ﭠ  ﭡ   ﭢ  ﭣ  ﭤ 

(سُوْرَةُ التّحْرِيْمِ 66: 8)

Maksudnya: 

Wahai orang-orang yang beriman! Bertaubatlah kepada Allah dengan taubat nasuha (iaitu taubat yang benar-benar menginsafkan tuannya dan cukup segala syaratnya). Semoga Tuhan kamu akan menggugurkan daripada kamu dosa-dosa kamu dan memasukkan kamu ke dalam Syurga-Syurga yang sungai-sungai mengalir di bawahnya. 
(Surah at-Tahrim 66: ayat 8) SIFAT SEMUA MANUSIA


Setiap manusia banyak melakukan maksiat dan dosa, kecuali para nabi dan rasul ‘alaihimussolatu wassalam, kerana mereka maksum dan sentiasa dipelihara oleh Allah subhanahu wata’ala. 

Berhubung sifat dan hakikat manusia yang disebutkan ini, Nabi kita sollallahu ‘alaihi wasallam pernah bersabda:

كُلّ بَنِيْ آدَمَ خَطّاءٌ. وَخَيْرُ الْخَطّائِيْنَ التّوّابُوْنَ. 

(رَوَاهُ التِّرْمِذِيّ وَابْنُ ماَجَهْ عَنْ سَيِّدِنَا أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ رَضِيَ اللهُ تَعَالَى عَنْهُ.)

Maksudnya: 

Setiap anak Adam (iaitu setiap manusia) banyak melakukan dosa. Orang yang terbaik di kalangan orang-orang yang banyak melakukan dosa ialah orang yang banyak bertaubat. 
(Diriwayatkan oleh at-Tirmizi dan Ibnu Majah daripada Sayyidina Anas bin Malik rodhiyallahu ta’ala ‘anhu.)


 

 

  MENANGUHHKAN TAUBAT :

 

 "kata imam Al-Ghazali : sesungguhnya kebanyakan jeritan penghuni adalah disebabkan penangguhan (taubat)."

Adakah kita semua pasti yang kita sempat bertaubat sebelum tiba masanya ? adakah kita pasti ? sedangkan telah diketahui ajal kita takkan dilambatkan. walaupun, satu saat sekalipun. Tiada siapa di antara kita mengetahui bilakah tibanya ajal kita. mungkin kita pergi ketika sedang membaca update i ketika ini, mungkin juga kita pergi ketika sedang mandi. mungkin juga ketika sedang bermain bola. semua itu adalah satu kemungkinan. Allah Maha Mengetahui.

 

 TADAHKAN TANGAN ANDA AND MARI BERDOA :)

 


THANKS SUDI BACA BLOG :) OFFICIAL, SARAH HIJABISTA.

 

No comments:

Post a Comment

유 Assalamualaikum. Terimakasih sudi bersantai sepatah dua kata. heheh.
☺Sincerely appreciate comment uolss
✔ Anda dibenarkan berhujah, bahas , bebel / or anything.
Apa tunggu lagi? go on comment here ;) Thankyou!

 
Terimakasih sudi singgah! ©copyright own by me. Tapi ingat segala di sini adalah hak milik Sarah Halim. Mencuri tanpa sebab anda akan didakwa!