How to choose the right foundation for your skin!

Hi gais! Assalamualaikum.

Heheee today im gonna talk about foundations! You guys know that skin is so important to me. So i do love makeup. so anywhere i go mesti sarah akan makeup jugak samaada natural or heavy. haha this is not because i  want my face looks perfect lol im still ugly no matter how much i put make up on my face HAHAHAHA  but makeup is my passion actually.

So today, im going to talk about how to choose a perfect shade foundation untuk warna kulit korang. Sometimes kan choosing the right colour for our skin can be tricky a lot of time and nak pilih foundation ni perlukan waktu. Bukan bole tengok cover, terus beli. NOOOOO! So today im going to share laaaa dekat korang tips and tricks how to get your perfect foundation shade. so.........stay tuned!

Ok gais, hollahooo back to our topic, how to get a perfect shade foundation for our skin. well, the first thing that u should know is to know your undertone.

Ok a lot of you gais asked how im going to know my undertone? ehh wait wait what is undertone? Underwear kee   ehhhhhhhhhh

No No No No No No.

Undertone is warna ori kulit korang which is ada 3 types.

1. warm undertone (kuning kuning)
-> Yellow undertone ni warnanya agak kuning kuning

2. Cool undertone (pink)
-rossy pink pink.

3. Neutral undertone (Kuning/pink)
between those two.


How to figure our your undertone is dengan tengok warna urat korang dekat pergelangan tangan korang tu :D

1. Urat yang berwarna hijau means that korang adalah jenis warm undertone. (kuning)
2.Urat berwarna ungu atau kebiruan means that korang adalah jenis cool undertone (pink)
3.AND...if korang memiliki urat yg plbgi warna hijau/biru/ungu means that korang adalah jenis neutral undertone.


Ok dah tengok pergelangan tangan masing masing? ok good :p now bole tahu dah. Hahahhaa joke. not yet there are lots that you guys should know. So, after korang tahu jenis kulit korang ni, lebih mudah korang nak cari shade foundation korang which is ke arah pink, kuning or between those two.

Ok now korang perlu tahu area yg betul nak cuba foundation

Kalau tersalah beli, beli foundation yang gelap, dah macam dayang senandung haha terbeli cerah dah macam langsuir pulak. so, penting untuk korang tahu tempat mana yang betul untuk cuba foundation korang okay.

Korang boleh try di leher . sebab normally itu kulit asal kita. Jangan cuba di tangan sebab tangan lebih gelap dari muka but for those yang berhijab macam sarah. Korang bole sesuaikan dengan warna tangan pun boleh.


Ok, macam mana kalau dah terbeli foundation yang cerah dari warna kulit korang?
jangan buang dulu foundation cerah tu! membazir. so sarah akan bagi cara-cara taknak membazir foundation cerah tadi tu. Its up to you gais nak pilih cara yang mana.

1. Cara pertama, korang can use a dark foundation/ foundation yang sama dengan kulit korang and campurkan dengan foundation cerah korang tadi.
2. Cara kedua, lepas guna foundation terlebih cerah tu tadi, korang pakai pulak dark powder to neutralize that colour.
3. Cara ketiga, Sapukan bronzer yang agak nipis, sikit sahaja dekat seluruh wajah. Dengan cara ni wajah akan nampak more glowy and natural.
4. Cara keempat, jadikan foundation tu sebagai concealer or even to highlight ur face ;)


Macam mana pulak kalau terbelih foundation yang terlalu gelap dengan wajah? TRANANANANA.
Ok jangan nangis nangis sedih sedih. Korang tk perlu risau korang takkan nampak macam dayang senandung haha.

1. Cara pertama, campurkan foudation cerah dengan dark foundation tadi untuk neutralize kan balik kulit korang.
2. Cara kedua, pakai bedak yang lebih cerah.
3. Cara ketiga, use it to contour ur face


Ok, Thats all for this entry. Hope dapat bantu korang pilih the right foundation! Goodluck see you in my next entry ;)


12 comments:

  1. hiii.
    time i nak beli foundation biasanye i takkan pki foundation kt muka sbb i akan try terus kat kulit muka hehe..lps tu cepat2 bersihkan takut org nmpk pelik tetiba je ade tompok kt muka haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha oh really? Haha biar muka bersih dari any makeup dulu. Naked face.

      Delete
  2. I have kinds of bright yellow-ish skin tone yet I've always preferred foundation with a bit darker shade than my originally skin tone. I dunno I just love myself to look a bit tan HAHAHA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Im trying to look white while u are here trying to look dark ๐Ÿ˜ญ haha lulz

      Delete
  3. nice info. tqq for atas perkongsian :)

    ReplyDelete
  4. oo macam ni now i know how to choose the right foundation for my skin!

    ReplyDelete

  5. Hi Sarah, I came across your blog and I enjoyed reading your amazing stories. Interested to collaborate? Email me at nurul.aini@my.zalora.com I couldn't find your email so I am leaving a comment to u. Hope to hear soon. Thanks! Ps: this is NOT a spam yah haha :)

    ReplyDelete

์œ  Assalamualaikum. Terimakasih sudi bersantai sepatah dua kata. heheh.
☺Sincerely appreciate comment uolss
✔ Anda dibenarkan berhujah, bahas , bebel / or anything.
Apa tunggu lagi? go on comment here ;) Thankyou!

 
Terimakasih sudi singgah! ©copyright own by me. Tapi ingat segala di sini adalah hak milik Sarah Halim. Mencuri tanpa sebab anda akan didakwa!