Tutorial Add followers widget dalam blogskin (Pengguna Blogskin) Hot!










Hello. Today sara nak buat tutorial cara letak followers widget di blog (Pengguna blogskin) hehehe
pengguna blogskin ni macam sara punya lah. btw, sara pun pengguna blogskin ye  Siapa kata guna blogskin ni sukar ? sorry sikit. Mudah sahaja asalkan uolss pandai bermain dengan coding, nak adjust itu ini. Hahaha see, ini full template sara cipta sendiri, tapi basecode dibantu Arrien. Btw, tuto ni direquest oleh Iffah Haziz. Hehehe okay adik manis, harini sara nak ajar . Mudah je actually. hehehehe okay malas nak panjang cerita. Hahahaha okay tahu followers widget ? 







*Gambar kurang clear. sebab search incik google/ Nak snap tak rajin*





Hahaha okay Dimaklumkan terlebih dahulu, pastikan uolss save terlebih dahulu template uolss sekarang sebab jika ada kesalahan apa-apa senang . Ada back-up. hehehe jangan kata sara ajar salah pulak  Boleh save di uolss punya note pad or microsoft. Okay teruskan tutorial.




1. Firstly. Uolss kena tukar dari classic / blogskin template kepada simple template.



(Upgrade sahaja template dan pilih simple template)


2. Then setelah itu. Uols pergi ke Dashboard > Design > Edit Layout. Kemudian Kepada sesiapa yang dah ada followers widget tak perlu tambah, sebab sesetengah sudah ada. So, dia ada tulis "add a gadjet" kann . So jika tiada, uols tekan je salah satu . and pilih followers.




(Uolss add followers and save)


3. Lepastu uolss preview blog korang. And rightclick-View page source / cltr + u. Bila dah bukak page source, nanti akan keluar bebanyak macam dekat template uols tu kan ? Okay jangan pening  masa ni uolss kena tekan Cltr + f . Lepastu, cari ayat di bawah ni.

(korang copy ayat bermula dengan  <script type="text/javascript"> sehingga  locale: 'en'}, skin); </script></div> )


                       

   WARNING : JANGAN COPY KOD GOOGLE YANG DISCREENSHOT NI. SEBAB SETIAP BLOG ADA COD LAIN LAIN. UOLS CARI UOLSS PUNYA SEPERTI YANG TELAH DI AJAR 

#PSSTT : gambar di atas sebagai contoh sahaja .


4. Step kedua last. uolss dah siap copy code followers widget uolss tu ? Okay great copy and paste code tu di mana mana terlebih dahulu . di microsoft pun bole . ohehehee now masa untuk revert simple template uolss kepada blogskin .


DESIGN > EDIT HTML > SCROLL BAWAH SIKIT > CLICK PERKATAAN REVERT TO CLASSIC TEMPLATE



5. Now uolss dah automatically, dah jadi template lama balik . Hehehehehe



6. Ambik code widget followers yang uolsss save tadi kat microsoft, paste kann di sidebar uolss.
Pandai tak coding sidebar uolss ? I can help u if tak reti 



Okay itu sahaja caranya. Mudah kan? hehehehe paham ke? kalau tak faham bole commment di bawah . In Sya Allah akan diberitahu dengan lebih details lagi. heheheh all the best mencuba tuto ni! Hehehehe hope dapat membantu. 





#BolehRequestTuto Lain di cbox hehehehe
#PrayForPantaiTimur
#PrayForTemerloh
#KeadaanTemerlohMakinTerukBanjir
#DoakanKamiDiSini
#LoveYouGuys
#AllTheBest












9 comments:

  1. nice :D Boleh tlg follow tak?hihi http://mystorytimez.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. akk.. saye takot nak buat tuto ni sebb takot skin saye hilang.. dye hilang ke??

    ReplyDelete
  3. @LissaZainal No. Takut? hahaha tak hilang. sebab classic template/blogskin dia memang da automatic save ;)

    ReplyDelete
  4. Hai Sarah comel. Haha thanks sebab sudi buat tuto :p Haha btw, saya dah try cari follwers punya widget lepas revert ke simple template tu, tapi bila nak add gadget, takde pun gadget untuk follower tu T.T huuhuhu Ottokke? HAHAHAHA

    ReplyDelete
  5. Macam mana boleh jadi macamtu? Cuba iffah check balik. Mesti ada ehehe :) Sepatutnya ada . Ke simple template iffa memang da sediakan google followers tu? cuba iffah check , terus buat step 3-6 . untuk pastikan dulu. Ada tak code tu. Then, bagitau sara :) Or iffa nak sara tolong ?

    ReplyDelete
  6. hi sarah :) thanks thanks thanks :)

    ReplyDelete
  7. Okay okay. Iffah try buat balik. Btw syirah haha xD hang buat apa kat sini haha xD

    ReplyDelete
  8. Dah boleh dah yeayyy ^^ HAHAHAHA TQ

    ReplyDelete

유 Assalamualaikum. Terimakasih sudi bersantai sepatah dua kata. heheh.
☺Sincerely appreciate comment uolss
✔ Anda dibenarkan berhujah, bahas , bebel / or anything.
Apa tunggu lagi? go on comment here ;) Thankyou!

 
Terimakasih sudi singgah! ©copyright own by me. Tapi ingat segala di sini adalah hak milik Sarah Halim. Mencuri tanpa sebab anda akan didakwa!